Rss Feed
  1. DEZZER

    Wednesday, February 20, 2013

    Assalamualaikumm,

    Haa hari nie aq nak cakap pasal satu website nie.. aq terjumpa dekat mane entah haha aq pon dah lupaa.. tapi  yg penting website nie bagus laaa. haha name website nie




                                                                      DEEZER

    namenye,site nie memang specialy untuk orang yg suka musik laa haha.. kalau yg tak suka dengar musik pon boleh masuk..xde hal punyee la beb.. site nie fungsi dier memang macam you tube tapi untuk >> lagu+advance+menarik lagii+mesra pengguna haha 

    dalam site nie semua lagu ade.. cakap la ape2 haha pastu korang tekan je terus kuar lagu tuhh.. senang cerita memang senang gile laa nak dengar lagu haha

    kalau korang nak masuk dalam site nie dan dengar lagu yg complete.. korang kene sign up dulu.. kalau korang nak senang. korang pilih yg log-in guna facebook..haa dier terus isikan maklumat diri korang guna facebook dan voila! korang boleh guna DEEZER dahh 

    dalam site nie dier memang lagu omputih banyakk tapi yg suprizee nie ade jugak lagu melayu dalam site tuu haha. contohnya macam lagu Sayang - Shae lagu nie ranking diorag tinggi gakk.. masa aq tulis entry nie.. lagu Sayang tu dekat ranking Ke-15 daripada 100 kott kira hebat la tuu

    lagu Fantastic Baby - Big Bang no 22 haha (aq bukan nak kondem lagu k-pop okayy) haha Gangnam Style - PSY no 48 kott. kiranye boleh tahan hebat jugak laa lagu malaysia nie dekat arena antarabangsa cehhh

    lagi satuu Deezer nie korang boleh download app dier dekat hanset korang.. xkira la Iphone ke Android ke Ipad kee  BB ke..tak kisah.. so korang  boleh dengar lagu yg korang suka dekt mane2 (kalau ade line internet la)


    Ha korang boleh download dekat hanset korang dengan free haha - Gambaq ihsan Google

    Ha nie contoh Website Deezer kalau korang bukak dekat komputer - Gambaq ihsan Google

    p/s:haa lagi satu korang kalau jumpa lagu2 yg korang tak pernah jumpa/dengar tu jangan pelik la ye haha 

    p/s:kalau korang nak masuk website tu sila click sinii atau korang boleh click dekat tulisan DEEZER dekat atas tuh.. bukan gambar tuu, tulisan bawah gambar tuu..yg font besar tuu haha


    |


  2. Assalamualaikumm,


    Haha hariniee haku nak bercerta pasai aku pergi vacation dekat taipingg haha..nie kali pertama aq pergi taiping nie,haha agak excited jugak laa..yela kan..pergi tempat orang..nak tengok jugak macamane negeri perak nieh,haha selalu lekat dekat pahang jee..bosan jugak weyhh! asyik tengok starmall temerloh jeee.. ade jugak rsa nak pergi mall negeri lainn haha(jgn mrah orang temerloh) haha

    DAY 1:
    Huarghhh (baru bangun tidoo) itu pon selepas dikejutkan ayah aku..haha siap kene marah lagi sebab bangun lambatt katenya nak pergi pukul 7.15 a.m tapi bangunnya 6.45 haha memang stailo la (aq rasa aq ade masalah bangun lambat la ==')..selepas mandi ala-ala kambing dan solat subuh,aku pon tolong laa ayah aq masukkan barang dalam kete..banyak la jugak beg..3 beg bagasi yg bosau tuu ayah aq sumbat dalam kete haha..

    tepat 7.30 a.m (dah lari jadual sebab aq bangun lambat haha) aq pon bertolakk la ke taipingg haha,jadinya nak cepat sikit ayah aq ikut la cameron highland haha.. memang seronok laa sebab dapat pergi cameron highland jugak dalam nak pergi taiping tuu memang "serampang dua mata la" cehh 

    haha. nk pergi cameron niee kene ikut Felda Sg.Koyan,Kuala Lipis haha jalan tu baru je lepas siap buat ade la dalam 3-4 tahun jalan tuu baru wujud haha..1 jam kemudian baru la kitaorang sampai dekat sg.koyan.. dekat sg.koyan tuu memang banyak kedai dekat tepi2 jalan ye la orang nak naik cameron kann.. 

    jadi kitaorang pon berhenti dekat kedai makan tuu.. nak bersarapan kann haha dah lapo tahap gaban bila2 masa boleh pengsan sebab kebulur (ceh ayat nipu je tu) fuhhh memang ramai laa orang dekat situu sampai meja dah penuhh dahh.. 

    nak tak nak family aq kene duduk sekali dengan mamat pandatang asing ouh T.T haha aq rasa dari bangladesh kot (no offense ye jika ade bangla ke baca blog aq haha) aq makan nasi goreng pon rasa segan semacam haha.. memang tak buat eye contact langsung laa haha.. adik aq  makan sambil tunduk ouhh macam orang tengah ru'kuk je,aq makan pon takde selera lepas dier dah blah baru la ade rasa nak mentekakdarah lol..

    cameron highlands den datang haha

    setelah tido dengan nyenyaknya bagaikan baby dan bangun bagaikan ular sawa yg kekenyangan aq pon sampai la ke cameron highlands haha.. kalau pergi cameron niee memang wajib pergi ladang teh la punye haha haku pon termasuk laa dalam golongan tersebutt haha..

    tapi memang sejukk la bhaii dekat sana aq nasihatkan korang bawak la sweater ke.. windbreaker ke.. pakai baju 2-3 lapis kee haha janji dapat memanaskan badan korang haha supaya korang tak kene hipothermia ke hape karang tak pasal masuk spital pulakk 







     haha ladang teh masa nie angin kuat gile doe kalau angin panas takpe nie angin sejuk macam dalam freezer tuh haha 


    haa pilih2 haha macam2 ado..anggur ade limau ade lychee ade dan yg paling selalu habis teh strawberry haha


    "anytime is tea time" haha mai secawannn. tapi aq tak minum laa sebab mahal kott baik balik umah bancuh sendiri lagi jimat haha

    haa lagi satuu kalau korang pergi cameron niee mesti korang nampak jip2 jenama land rover.. walaupon jip nie nampak burok+macam nak roboh..korang jangan pandang sebelah mata/tutup dua2 mata korang..sebab jip nie memang power gile vavi la kalau naik bukit memang diorang la champion..

    diorang guna jip land rover nie untuk bawak sayur/hasil tanaman diorang laa ke kedai (selalu uncle cina yg guna) cara diorang drive nie memang gile la.. diorang kalau boleh taknak lepas minyak langsung... selekoh kee double line kee memang tak kisahh..memang dah memandu secara melulu dah merbahaya laa haha (ujian jpj tak lame lagi) haha






    haa nie la jip tuh nampak macam burok je tapi memang power la haha hati2 la kalau jumpa dengan jip nie karang dier langgor kete korang tak ke pening kepala memikir 



    kalau korang nak tahu tulisan CH dekat pintu tu maksudnya cameron highlands.. hampir semua jip land rover dekat cameron memang dier ade tulisan niee.. bagus diorang nie sebab memang ade semangat kedaerahan la haha


    kitaorang lepas tuu memang tak berhenti dekat mane2 la sebab nak sampai taiping cepat2 kan T.T tapi ikut hati nak berhentii haha.. lepas tuu aq sampai dekat simpang pulai,perakk.. dekat simpang pulai niee banyak kilang marble (marmar) dekat kiri kanan jalan..haha tetiba belajar geografi pulak

    lepas tuu aq naik highway plus.. jalan masa tuu okay lagii tak jem..... tapi masa sampai dekat terowong menora..memang jem (sebab CNY kan) tapi tak terukk la boleh la kete aku bergerak slow2 lepas aje terowong tuu jalan dah okay balikk haha boleh la ayah aq pecut la haha tapi risau jugak takot ke tangkap gambar dengan AES karang tak pasal2 kena bayor RM 300.. banyak ooo 300 hengget boleh makan kfc (dinner plate) 30x haha 

    petang tuu sampai la aq dekat taiping.. tido dekat umah bapa sedara aku.. malam tuu bapa sedara aku bawak la pergi makan dekat restoran taiping haha.. rasanye biasa je tapi.. cara dier hidang tuu memang menarik perhatian ouh haha 



    haaa nie dia.. nie mak sedara aq order mee hailam,tengok2 dier hidang dalam mangkuk bentuk sampan ouhh haha.. agak jakun la aq tengok..haha aq mintak nasi goreng daging merahh je..malam tu makan biasa2 jee

    lepas tuu balik umah terus membute tido tak ingat dunia.. yg day 2 pulakk aq sambung dalam entry lain pulakk haha 

    p/s:all picture are taken entirely by samsung corby 2 haha (henset berkarat dah tuu)

    and thanks for readingg this entryyy


















    |


  3. HALANGAN..

    Thursday, February 07, 2013

    Assalamualaikum.


    Hahaha nie first time aq mengarang nieh haha aq bukan pandai ponn bab2 menulis niee.. saje je nak try lepas aq duduk usha2 blog orang tetiba ade feeling nak buat blog sendiri pulakk haha ;)

    Bagi first entry niee aq nak menulis about halangan haha 

    Semalam aq ade appointment dengan doctor dekat Klinik Bandar Mentakab.. haha aq nie braces wearer haha (si pemakai braces) haha tapi korang xperassan ponn aq pakai sebab aq bukan selalu sengih ponn hahaha 

    Hari tuu (hari appointment tuu) aq bangun pukul pukul 10.00 pagi beb (lepas subuh tido balik) hahaha menggelabahh aq..mak aq dah bising dah,ye laa  appointment pukul 11.00 bangun tido pukul 10.00 molek sangat la tuu... haha bukan ape,ingat dari jerantut ke mentakab nie dekat ke..jauh kot ade la 45 min-1jam naik kete kalau naik bas aq tak tahu laa apatah lagi helikopter mungkin 5min je kott haha
    mandi2 belaka kuar umah dalam pukul 10.30 haha memang lambat laa aq sampai mentakab macam niee..dah la lapar gile masa tuu ye la kann baru bangun tido takkan kenyang pulak...pelik la kalau kenyang. dalam keadaan yg kebulur tuu aq bertolak laa ke mentakab.. haha mak aq drive sloww jee dalam 80-100 km/h haha kalau ayah aq drive mau 120 km/h mau terbang kete aq haha,,kata mak aq takut kene saman..sebab sekarangkan raya cina.. polis buat operasi laa

    tengah2 layan radio tuu tetiba jee makin slow kete mak aq bawak 80 kmh turun 40 kmh dan seterusnyaa pastuu sedar2 dah jem jalan.. masa tu dekat area sekolah Intergrasi Temerloh(IT) aq pon pelik laaa ye laa sebab 18 tahun aq pergi temerloh tak pernah2 jem jalan pastu tetiba jem apahal.. 


    Haa dekat area sekolah nie la jem tuu haha

    Aq pon dengan rasa curiosity yg tinggi nak la tahu mende laa penyebab jem nieh ==' ye laa dah la masa tuu pukul 11.00 dah memang mati aq kene ceramah dengan nurse karang hadoii tetiba aq nampak ade askar naik moto Honda EX pakai vest warna kuning tuu lambai2 tangan dier suruh kete aq ketepii (bajet mahal je tangan dier tu)  mak aq pon patuh laaa berhentii la tepi jalan tu kejap..


    Macam nie la vest askar tuu tapi dier duduk atas moto laa 


    Aq pon ade la menyumpah seranah jugak..haha yelaa dah lambat dah kott.. nurse2 dekat kilnik aq tuu macam nak makan orang pon ade.. haha tunggu punya tunguu tetiba aq dengar ade bunyi enjin kuat gile datang dari belakang skodeng2 punye skodeng o.0 uuuuuu



    ade kereta kebal tengah laluu..


    haha ye kete kebal dalam bahasa omputih 'tank' haha kete kebal lalu sebelah kete aq bergegar kete aq dibuatnya..ade la rasa takjub jugak tengok kete kebal lalu haha jakun gile masa tuh haha 


    masa nie dah dekat sanggang dah depan sekolah teknik/vk tuu..selambe je dier overtake kete aq.. hadoii org dah molek2 bawak kete lelaju dier suruh berhenti pulak nanti bagi dier jalan haha 



    selambee je makan jalan orang haha


    kalau boleh dier nak naik atas teksi tu terus lol
    memang melambatkan perjalanan aq la..senang cita masa aq sampai dekat mentakab kete kebal tuu dah hilang..(laju pulak) haha masa sampai dekat klink mentakab tuu..  nurse tu tanya 'kenape lambat appointment pukul 11.00 kan???' masa tuu dah pukul 11.40 dahh aq balas laa 'tadi ade kete kebal laluu banyakkk' haha nurse tuu layan je aq haha wkwkwkwkwk cakap dier tanya bape bijik kete kebal ade?? aq gebang je la cakap ade 10 biji sedangkan xpernah kiraa ponn... last2 balik umah baru dapat makan masa tuu dah pukul 1.00 dahh  ==' makan gelojoh gila haha ye laa dekat separuh hari dah den tak menelan apa2 carbohydrate hahaha 

    p/s:thank you for readingggg 











    |